Informácie Pravidlá používania a všeobecné podmienky Články

Zákonné poistenie CK

Cestovná kancelária, ktorá organizuje, ponúka a predáva zájazdy publikované vo svojich katalógoch alebo ponukových listoch je povinná súčasne so zmluvou o zájazde odovzdať zákazníkovi doklad o povinnom zmluvnom poistení zájazdu pre prípad jej úpadku.

Doklady o poistení musia obsahovať


Poistné plnenie
Premetom poistenia je suma zaplatená za zájazd. Poistením vzniká zákazníkovi cestovnej kancelárie právo na poistné plnenie v prípadoch, keď cestovná kancelária z dôvodu svojho úpadku

  1. neposkytne zákazníkovi dopravu z miesta pobytu v zahraničí do Slovenskej republiky, ak je táto doprava súčasťou zájazdu,
  2. nevráti zákazníkovi zaplatený preddavok alebo cenu zájazdu v prípade, ak sa zájazd neuskutočnil,
  3. nevráti zákazníkovi rozdiel medzi zaplatenou cenou zájazdu a cenou čiastočne poskytnutého zájazdu v prípade, ak zájazd bol poskytnutý sčasti.

Poistné plnenie týkajúce sa zabezpečenia dopravy, príp. ďalších služieb nevyhnutných pri návrate zo zahraničia na územie SR poskytne poisťovňa najneskôr do 24 hodín od oznámenia škodovej udalosti.
Ak si poistený zákazník zabezpečí dopravu vrátane nevyhnutného ubytovania a stravovania do doby odchodu na vlastné náklady, poisťovňa uhradí poistnému tieto náklady iba do výšky, akú by musela vynaložiť, ak by tieto služby zabezpečovala sama.

Nároky na vrátenie zaplatených preddavkov (ceny zájazdu) v prípade, ak sa zájazd neuskutočnil alebo sa uskutočnil len sčasti je potrebné písomne oznámiť v lehote stanovenej poisťovňou v poistných podmienkach (najneskôr do 6 mesiacov odo dňa vzniku škodovej udalosti).
Poistený zákazník je povinný poskytnúť potrebnú súčinnosť pri zisťovaní rozsahu a výšky svojich nárokov na poistné plnenie, najmä predložiť poisťovni zmluvu o zájazde a ďalšie doklady, ktoré sú rozhodujúce pre posúdenie vzniku práva poisteného zákazníka na poistné plnenie a jeho výšku, ako aj umožniť poisťovni vykonať šetrenie, ktoré je s tým spojené.

Poistenie sa nevzťahuje na

Prípadné ďalšie konkrétne výluky z poistenia sú uvedené v dokladoch od poisťovne.

Dôležité upozornenie:
Táto informácia je len všeobecným usmernením zákazníka v otázkach povinného zmluvného poistenia cestovných kancelárií. Konkrétne poistné podmienky jednotlivých poisťovní môžu byť odlišné. Preto sa zákazníkom cestovných kancelárií odporúča, aby sa ihneď po obdržaní dokladov o poistení dôkladne oboznámili s poistnými podmienkami a v prípade nejasností požiadali o vysvetlenie v príslušnej cestovnej kancelárii (cestovnej agentúre) alebo v poisťovni.

Pripojte sa

/Hodnoteniask

Novinky emailom

Na našich stránkach používame súbory cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Ak budete pokračovať bez zmeny Vašich nastavení, predpokladáme, že cookies na našich stránkach Vám vyhovujú a dávate nám súhlas s ich používaním na uloženie informácií. Viac informácií
OK